ENVIRONMENT

Table of Contents

ENVIRONMENT

1. What is Environment?

Answer –

The place, people, things and nature that surround any living organism is called environment.

It is a combination of natural and human made phenomena.

2. What do you mean by natural environment?

Answer –

The natural environment refers to both biotic and abiotic conditions existing on the earth

3. Define ecosystem.

Answer –

It is a system formed by the interaction of all living organisms with each other and with the physical and chemical factors of the environment in which they live, all linked by transfer of
energy and material.

4. What are the biotic and abiotic components of the environment? Give examples.

Answer –

Biotic are the living and abiotic are the non-living component of the environment.

Examples of biotic components are plant and animals.

Examples of abiotic components are sunlight, water, land, etc.

5. Which are the two major components of biotic environment?

Answer –

Plant and animal are the two major components of biotic environment.

6. Give four examples of human made environment.

Answer –

Bridge, buildings roads, parks, etc.

7. What is the importance of the atmosphere?

Answer –

It protects us from the harmful rays and scorching heat of the sun. It consists of a number of gases, dust and water vapour. The changes in the atmosphere produce changes in the weather and climate.

8. On which day do we celebrate the ‘World Environment Day’?

Answer –

Every year on 5th June we celebrate the ‘World Environment Day’.

9. Which force holds the atmosphere around the world?

Answer –

The gravitational force of the earth holds the atmosphere around it.

10. What is lithosphere?

Answer –

Lithosphere is the solid crust or the hard top layer of the earth. It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil. It is an irregular surface with various landforms such as mountains, plateaus, plains, valleys, etc. Landforms are found over the continents and also on the ocean floors.

Lithosphere is the domain that provides us forests, grasslands for grazing, land for agriculture and human settlements. It is also a source of mineral wealth.

11. What is hydrosphere?

Answer –

The domain of water is referred to as hydrosphere. It comprises various sources of water and different types of water bodies like rivers, lakes, seas, oceans, etc. It is essential for all living organisms.

12. What is atmosphere?

Answer –

The atmosphere is the thin layer of air that surrounds the earth. The gravitational force of the earth holds the atmosphere around it. It protects us from the harmful rays and scorching heat

of the sun.
It consists of a number of gases, dust and water vapour. The changes in the atmosphere produce changes in the weather and climate.

13. What is biosphere?

Answer –

It is a narrow zone of the earth where land, water and air interact with each other to support life. Plant and animal kingdom together make biosphere.

14. How plants and animals are dependent on each other?

Answer –

Plants provides food and shelter to the animals in return animals when they die their bodies decomposes and provide nutrients to the plant and also animals help to disperse seeds of the plants.

Plants provide oxygen to the animals which is necessary for their respiration and in return animal provides carbon-dioxide to the plants which is important for the process of photosynthesis through which they can make food for themselves.

15. What are the major component of the environment?

Answer –

Natural environment, Man-made environment and Human are the main component of the environment.

16. Why man modifies his environment?

Answer –

Human beings always adapted themselves to the natural surroundings to lead a comfortable life. To fulfill their needs and lead a comfortable life, they have to modify his environment. Human beings needs changes with time passes on, so they always have to modify their environment.

Next CHAPTER – 5 WATER

Leave a Reply