CHAPTER 5- WOMEN CHANGE THE WORLD

Table of Contents

Answer the following questions:

1. What do you mean by stereotypes?

Answer –

When we believe that people belonging to particular groups based on religion, wealth, language is bound to have certain fixed characteristics or can only do a certain type of work, we create a stereotype.

2. Who is Laxmi Lakra?

Answer –

Laxmi Lakra is the first woman engine driver for Northern Railways.

3. What was the title given to Ramabai?

Answer –

Ramabai was given the title ‘Pandita’ by the University of Calcutta.

4. Write a short note on Pandita Ramabai.

Answer –

  • Ramabai (1858–1922) was given the title ‘Pandita’ because she could read and write Sanskrit, a remarkable achievement as women then were not allowed such knowledge.
  • She went on to set up a Mission in Khedgaon near Pune in 1898, where widows and poor women were encouraged not only to become literate but to be independent.
  • They were taught a variety of skills from carpentry to running a printing press, skills that are not usually taught to girls even today.

5. What is the name of the autobiography written by Rashsundari Devi?

Answer-

‘Amarjiban’. It is the first known autobiography written by an Indian woman.

6. Who wrote ‘Sultana’s Dream’ and when?

Answer –

Rokeya Shakhawat Hossain wrote ‘Sultana’s Dream in 1905’.

7. Whom do we called literate in India?

Answer – People who attain the age of 7 years or above and could at least write their names are considered literate in India.

8. What is the literacy rate of males and females in India according to the 2011 census? Compare it with the 1961 census also.

Answer –

According to the census of 2011,

Male – 82 %

Female – 65 %

According to the census of 1961,

Male – 40 %

Female – 15 %

9. When was the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ campaign launched?

Answer –

It was launched in 2014.

9. On which day do we celebrate ‘International Women’s Day’ every year?

Answer – On 8th March.

10. What is Women’s Movement?

Answer –

Women and girls now have the right to study and go to school. There are other spheres – like legal reform, violence, and health – where the situation of women and girls has improved. These changes have not happened automatically. Women individually, and collectively have struggled to bring about these changes. This struggle is known as the Women’s Movement.

Previous CHAPTER 4- GROWING UP AS BOYS AND GIRLS

Leave a Reply